Over onze stichting

Onze visie en missie

Een buurt bestaat uit een verscheidenheid aan mensen, jong en oud. Jij en ik. Mensen met verschillende waarden, meningen, zorgen, verhalen, verlangens en dromen. Veel mensen lopen rond met initiatieven of ideeën om hun leefomgeving mooier te maken. Toch stranden veel van deze ideeën of initiatieven vanuit gebrek aan tijd, geld, focus of ondersteuning. Hier brengt Mama Louise graag verandering in.

Mama Louise gelooft in de kracht van positieve veranderingen door samen van onderaf te werken aan deze dromen en verbindende initiatieven. 

We begrijpen dat het niet makkelijk is om je dromen te volgen, daarom initiëren we sinds 2014 initiatieven die daarbij helpen, zoals de Wisselwinkel, Toko en de Marktstraat en nu in 2023 het Lab. Een plek waar je in co-creatie aan je dromen en initiatieven werkt. Waar we spelenderwijs onze visie vormgeven voor een verbonden buurt en waar we van elkaar leren.

Samen bouwen we aan sterke communities en slaan we bruggen tussen diverse mensen in veranderende tijden en in wijken in transitie.

 

Het team

jed (1)

Jeditah

Jeditah is mede-oprichter van Mama Louise.  Zij woont in de Van der Pekbuurt en is een natuurlijke verbinder. Ze activeert de gezamenlijke kracht van onderaf, door ruimte te geven aan talenten, potentie en dromen. 

Toko_Namiye

Namiye

Namiye is een betrokken bewoner en onderneemster uit Molenwijk. Ze is een verbinder in hart en nieren en een fantastische cateraar (goede combi!). In het Lab ontwikkelt en host Namiye de trainingen met Kai en Jorik.

Kai

Kai

Kai is mede-oprichter van Treehouse Tribe. De plek waar Mama Louise’s Lab neerstrijkt vanaf de herfst van ’23. Hij is sociaal ondernemer, experience designer en jarenlang ervarings-deskundige in authentieke gemeenschapsvorming.

Jorik

Jorik

Jorik is mede-oprichter van Treehouse Tribe en een ervaren vormgever en facilitator van learning experiences. Hij ontwikkelt samen met Kai, Namiye en de verbinders zelf een programma op maat.

suriël louiza

Suriël

Suriël woont al haar hele leven in Noord, werkte als buurt-werker in de Van der Pek en is als moeder te vinden bij IKC Overhoeks. Zij scout verbinders en volgt ze met verhalen, anekdotes en foto’s.

Twan

Twan

Twan is bij Mama Louise betrokken bij het zo duidelijk, effectief en mooi mogelijk naar buiten brengen van het verhaal van Mama Louise en het proces van de initiatieven. Hij heeft deze website gemaakt.

Het bestuur

Historie

Louise en Jan Ernst

Louise Went (1865-1951), drijvende kracht achter de architect Jan Ernst van der Pek, was een pionier in sociale cohesie. In haar geest zet Stichting Mama Louise zich sinds 2014 in om in de Van der Pekbuurt (en verder) de onderlinge verbondenheid te laten groeien, door het centraal zetten van potentie, talenten en co-creatie van onderaf.

Mama Louise sinds 2014

Mama Louise is in 2014 opgericht door Maaike Poppegaai, Mira ter Braak en Jeditah van der Meulen. Later sloot Mischa Wouterse aan. Het bestuur bestaat sinds de oprichting uit Andreas Oerlemans, Ewout Jansen en Simon van Dommelen. In 2023 maakt Jeditah een nieuwe start met een nieuw team en nieuw bestuur. Met veel dank voor de basis die er gezamenlijk is gelegd.

Eerdere initiatieven

De Wisselwinkel

Elke buurt herbergt ambachten, onzichtbare ondernemers en start-ups. Mama Louise spoort dit lokale potentieel op en zorgt ervoor dat het zich kan manifesteren in de straat. In de Wisselwinkel als pilot locatie kunnen talentvolle ondernemers zich ontwikkelen en met succes doorstromen naar hun eigen zaak. Zo wordt de straat écht, lokaal en inclusief. We hebben de Wisselwinkel opgezet in Noord op de Van der Pekstraat en in Zuidoost.

Video Wisselwinkel

Portret van de Wisselwinkel in de Van der Pekstraat. Door Ard van der Veldt, voice-over Maria Kolossa.

De Marktstraat

Oprichters van Mama Louise, Jeditah en Maaike, organiseerden sinds 2009 de Marktstraat, vanuit Stichting Broedplaatsen, een co-productie tussen Noorderparkkamer en Tolhuistuin. Onder begeleiding van bottom-up stadmakers Floor Ziegler en Chris Keulemans leerden wij de fijne kneepjes van écht buurtgericht werken vanuit vraag en potentie. Het resulteerde in altijd weer verrassende kleurrijke markten, die allerlei mensen samenbrachten. Alles wat je kon vinden was door bewoners, lokale kunstenaars en ondernemers zelf gemaakt. Muziekoptredens, performances, (te)gekke workshops, van een karikatuurtekenaar tot handlezer, zelfgebreide sloffen en de allerlekkerste hapjes.

In 2014 hebben we de Marktstraat voortgezet onder de stichting Mama Louise.

De Toko

De Toko was een pilot restaurant wat we een jaar hebben gerund op het Van der Pekplein. Cateraars en bewoners met een droom om ooit een eigen restaurant te openen, probeerden dit laagdrempelig uit in de Toko. Ons kantoortje was gelegen aan de Van der Pekplein, het stond een aantal dagen in de week leeg, wij hadden op de Van der Pekmarkt veel goede koks ontmoet met dromen voor een eigen catering of restaurant. In een week tijd hebben we ons kantoortje getransformeerd tot De Toko, wat een groot succes was in de tijdelijkheid.

Het Lab

Het Lab draait op mensen die verbinders ondersteunen met hun expertise en ervaring. Wij en onze verbinders uit het Lab doen hier oproepen als er iets is waar hulp of bepaalde expertise voor nodig is.