Het Lab
Wat is het Lab voor buurtverbinders?
Het Lab is een fysieke experimenteerplek én community om sterke buurtverbinders uit Noord te ondersteunen bij het volgen van hun dromen en verbindende initiatieven voor hun buurt. Vanuit het idee dat je als hechte community veel sterker staat, op de lange termijn meer positieve impact maakt en dat dit bovendien een stuk leuker is.
NoordLab – Jaarprogramma voor sterke verbinders. Een community van inmiddels 15 buurtverbinders met een duidelijke ontwikkelvraag ondersteunen elkaar en worden getraind door sociaal ondernemers en verbinders. Het Lab – jaarprogramma is een samenwerking tussen Mama Louise x Treehouse Tribe (Overhoeks).
De aanmelding voor de tweede ronde was geopend tot 9 september 2024. In de zomer van 2025 start een derde ronde.
ZangLab. Het ZangLab is ontstaan vanuit het Lied “All In On Love”. Een hechte community van muzikale Noordse verbinders geven in het ZangLab vorm aan verbindende initiatieven en activiteiten met samenzang.
Lab op wielen. In 2025 gaan we ook de buurt in met het Lab, in het Buurthuis op Wielen. Meer info volgt.
De basis voor grensverleggende initiatieven
In december 2023 openden we het Mama Louise Lab in Treehouse Tribe. Hierin leggen we de basis voor grensverleggende initiatieven, samenwerkingen van onderaf en ambitieuze dromen die de buurt verbonden en krachtig maken.
Steun voor verbinders
We ondersteunen verbinders bij het realiseren van hun plannen, of dat nu gaat om langlopende projecten die een boost nodig hebben of om een uitgewerkt idee voor een vliegende start. Onze focus ligt op een diverse groep ondernemende buurtverbinders en communities.
Het jaarprogramma bestaat uit maandelijkse trainingen, samenwerksessies en een werkplek bij Treehouse Tribe.
Co-creatie
Voor ieder bieden we daarnaast maatwerk: van zichtbaarheid en netwerk tot financiële zelfstandigheid en verduurzaming. Het eerste jaar benaderden we het Lab als een pilot, een kans om rustig te verkennen wat effectief is en wat niet. Het Lab groeit inmiddels langzaam uit tot een maakplaats voor verbindende en vooruitstrevende ideeën, die we realiseren door co-creatie.
Aanmelden voor het jaarprogramma kon tot 9 september 2024. Inschrijvingen open in de zomer van 2025.
Aanmelden voor het ZangLab is mogelijk.
Interesse in zingen en verbinden en wil je actief co-creëren? Stuur een berichtje!
Het Lab ronde #2 is op 27 oktober 2024 van start gegaan.
Het ZangLab krijgt nu vorm.
Meer info?
Ontmoet de buurtverbinders in het Lab #2
Anita
Omgeving: Molenwijk, Buiksloot
Klei-Dialoog: Klei-Dialoog is een initiatief dat gericht is op het bevorderen van communicatie en verbinding tussen vrouwen door middel van klei. Het idee is om deelnemers de kans te bieden zich te uiten terwijl ze creatief bezig zijn met het vormen en bewerken van klei. Dit kan helpen om barrières te doorbreken, empathie te vergroten en een veilige ruimte te creëren voor openhartige gesprekken. Door het combineren van kunstzinnige expressie met dialoog, biedt Klei-Dialoog een unieke en toegankelijke manier om elkaar beter te begrijpen en verbinding te maken.
Doel: Een initiatief om vrouwen te helpen hun trauma’s te verwerken via klei-dialoog en hen de mogelijkheid te bieden om hun creaties te verkopen door een coöperatie op te richten, is een waardevolle en inspirerende aanpak. Dit combineert creativiteit met persoonlijke groei en ondernemerschap.
Anna
Omgeving: Heel Noord, Van der Pek
Muren & Buren: Verhalen over Noord van toen & nu verzamelen en vormgeven in samenwerking met kunstenaars uit Noord. En ook Industrieel Erfgoed van Noord een stem geven door hun verhaal op te schrijven als toneelmonoloog en ze zelf (de gebouwen dus) laten vertellen. Dit doe ik samen met Epiek van Esther Sarphatie.
Denk aan: Audiotour door Noord, ingesproken door bewoners zelf of door acteurs. Pratende gebouwen, bijv het Brugwachtershuisje met een praatbubbel boven zijn dak. Een boot met Noorderlingen die vertellen over hun link met historische en nieuwe gebouwen en legendarische plekken in Noord, terwijl we er langs varen.
Doel: Een (of meer) tentoonstelling(en) in Museum Amsterdam-Noord
Afra
Omgeving: Tuindorp Nieuwendam
Buuf & Buur Nieuwendam: Buuf & Buur Nieuwendam is in 2021 opgezet als bewonersinitiatief met als doel om oude en nieuwe bewoners in de wijk te verbinden door samen buurtactiviteiten te organiseren. De stip op de horizon was een terugkerend jaarprogramma op het Purmerplein en een eigen ontmoetingsruimte. Omdat wij geloven dat elke buurt een ontmoetingsplek nodig heeft om verschillen te overbruggen en gemeenschapszin te bevorderen voor een levendige en veerkrachtige wijk. Inmiddels kunnen we met trots zeggen dat we in korte tijd de doelstellingen die we destijds formuleerden, grotendeels bereikt hebben en dat de community van bewoners groeit, evenals de bewonersinitiatieven en ons netwerk van samenwerkingspartners. Daarmee zijn we nu echt dé plek in Tuindorp Nieuwendam om te ontmoeten, te participeren en te genieten van een activiteitenaanbod voor jong en oud.
Doel: Onze missie is om de sociale cohesie in Tuindorp Nieuwendam te bevorderen en als bewoners, ondernemers en (buurt)organisaties samen een ideaal leefklimaat te creëren. Tuindorp Nieuwendam zien wij in de toekomst als een inclusieve buurt met het Purmerplein als bruisend hart van de wijk, waar een door buurtbewoners en lokale ondernemers samengesteld activiteitenprogramma zorgt voor gemeenschapszin en verbroedering.
Branko
Omgeving: Buikslotermeerplein, Plan van Gool, Elzenhagen, Van der Pek
SocieTijd de Gezelligheid: SocieTijd bestaat half in de realiteit, en half alleen in mijn dromen. Ik beschrijf je die uit mijn dromen, waarin die volledig is zoals ik hoop dat die op een dag in de realiteit is 😉. SocieTijd de Gezelligheid is een coöperatieve vereniging van vrijwilligers die een tijdbank restaurant runnen waar gered eten omgezet wordt in mooie maaltijden, warme contacten en wederzijdse hulp. Om de wederkerigheid in het concept in te bakken, introduceren wij de Uuro, de gemeenschapsmunt van Amsterdam Noord, die elkaar om hulp vragen makkelijker maakt en de hulp geven leuker. Bij deze tijdsmunt, hoor een tijdbank, dat naast een databank van profielen en een tijdbankrekening, ook een lokale marktplaats biedt waar Noorderlingen elkaar kunnen vinden voor wederzijdse hulp en gezelligheid.
Doel: Ik wil er een goed, veilig en gebruiksvriendelijk tijdbank platform komt waar elke Noorderling op terecht kan, en dat hulp en gezelligheid voor iedere Noorderling toegankelijk maakt; ik wil Noorderlingen met elkaar verbinden die elkaar nodig hebben of die gelijkgezind zijn en elkaar graag zien.
Céline
Omgeving: Van der Pek
Het Vergeten Troostlied: Ik zet het project samen met Marnix Vinkenborg op. Hij woont zelf in de Van der Pekbuurt, dezelfde plek waar zijn opa ruim 80 jaar geleden ook woonde en in 1943 ‘het vergeten bombardement’ meemaakte. Naar aanleiding daarvan zijn we in de geschiedenis van zijn familie gedoken wat het startpunt vormt voor het project. Vanuit daar zoeken we de verbinding tussen oud wijkbewoners die het bombardement hebben meegemaakt (of familie zijn van nabestaanden), en migranten die in de wijk wonen (al dan niet 1e, 2e of 3e generatie) die hun eigen oorlogsverhalen meedragen. De rode draad van het project zijn troostliederen die we voor en met elkaar zingen.
Doel: Het doel van het project is het verstevigen van de sociale cohesie in de wijk door nieuwe verbindingen te creëren tussen oude en nieuwe wijkbewoners. Aan de hand van de gezamenlijke zoektocht naar het verleden van de wijk en de daarbij horende gezamenlijke herinneringen, gecombineerd met het samen zingen van troostliederen, creëren we nieuwe gemeenschapszin in en voor de wijk en haar bewoners van nu.
Jan
Omgeving: Het Dok 5
Tegellichters en Groenverbinders van Het DokTuin: Door de aanleg van samen beheerde geveltuinen en vooral door de omzetting van Versteende pleinen naar Groene Ontmoetingsplekken gaan wij de buurt Vergroenen en Verbinden. We gaan de plekken ook zelf beheren, en de inrichting bepalen. Hierdoor komt er nog meer buurtverbinding. Doel is mensen met elkaar te verbinden, middel is groene ontmoetingsplekken samen maken en beheren. Verder is groen goed voor de habitat, waterafvoer, leefbaarheid, psychologische gesteldheid, levensvreugde, jeugd, eco systeem, veiligheid en de mensheid in het algemeen. Amen. Wij zeggen “Groen, Doen!” en “niet meer blauw op straat, meer groen op straat”. De uitvoering gaat in overleg met alle stakeholders en de gemeente. Bottom up project. Gemeente hoeft alleen maar ja te zeggen en doekoe te storten, wij doen alles zelf.
Doel: Om te beginnen: Aanleg, ontwerp en beheer van 8 geveltuinen, 2 omgevallen boomspiegels, en 1 grote groene ontmoetingsplek, van 400m2 op Het DokTuin klaar december 2025.
Julia-Beth
Omgeving: Floradorp, Van der Pek
As yet, untitled: Community healing through a creative writing group practice. To connect people to their inner voice through creativity and therefore closer to each other. Usually I do this through poetry and performance. Now I like to transfer my skills and empower others to access the healing power of thinking and feeling outside the box.
Doel: I’d like to develop a way of serving communities through fostering individual expression. Making sure the voices of each person making up the collectıve is valued for the different perspectives they bring to the community. This, through teaching creative expression and creating a ‘Gesamtkunstwerk’.
Nadifa
Omgeving: Heel Noord, Overhoeks, Vogelbuurt
Kunst & Cultuur: Ik wil graag een community in Amsterdam Noord die zich bezighoudt met kunst en cultuur. Samen schilderen, een art tour doen in de stad, op maat kan besproken worden. Mijn rol is dan het coördineren van bijvoorbeeld een workshop die gegeven wordt door een kunstenaar.
Doel: Meer verbinding met elkaar. Met de buurt, elkaar aanvullen waar nodig.
Nadja
Omgeving: Elzenhagen, Heel Noord
De Ontmoeting – buurthuis op wielen: De ontmoeting bestaat uit een caravan en een bakfiets die als experimenteel buurthuis op wielen ingezet kunnen worden. In plaats van bewoners naar het buurthuis te lokken, komt het buurthuis naar je toe! Bewoners en organisaties kunnen het buurthuis gebruiken om op locatie (creatieve) activiteiten te organiseren, of ‘gewoon’ kopjes koffie te kunnen drinken in de buurt met buren, met elkaar. De ontmoeting is een buurthuis waar ruimte is voor experimentele en artistieke werkvormen, activiteiten waarbij samenkomst en verbinding centraal staan.
Doel: Sociale cohesie tussen buren onderling, verbinding tussen bewoners die elkaar nog niet kennen.
Ontmoet de buurtverbinders in het Lab #1
Emma
Omgeving: Bloemenbuurt
De Groei Same Buurtmoestuin: Ik droom van een plek in de Bloemenbuurt in Amsterdam-Noord waar buren ‘from all walks of life’ een gemeenschap vormen en zich met elkaar en met deze specifieke plek op aarde verbinden door middel van het verbouwen van groentes. Een plek waar gegeten, geleerd, gerepareerd, gekweekt, gezorgd en gevierd kan worden.
Doel: Momenteel wonen er veel verschillende mensen in de Bloemenbuurt, maar er is weinig samenhang en vertrouwen. In de buurt bestaan al verschillende maatschappelijke initiatieven. Groei Same wordt een plek waar deze initiatieven elkaar kunnen versterken. Waar we voedsel produceren en over voedsel leren. Ik geloof in de kracht van het kweken en eten van voedsel voor gemeenschapsvorming. We moeten allemaal eten en zijn uiteindelijk allemaal afhankelijk van planten voor onze voeding. Dit samen kweken en eten toont onze verbondenheid met dit stukje van de aarde waarop we naast elkaar leven.
Sabu
Omgeving: Tuindorp Buiksloot
Nepal Huis: Ik ben voorzitter van de Nepal Music Foundation NL. Wij zetten muziek en cultuur als middel in om verbinding tussen Noorderlingen te versterken. Mijn grote passie is het geven van klankschalensessies. Dat combineer ik vaak met yoga in Klankschalenyoga. Ik wil van mijn hobby graag een professie maken, zodat meer mensen in aanraking komen met de rustgevende werking van klankschalen. Op dit moment bereik ik samen met Shashi Paudyal, de oprichter van Nepal Music Foundation, met name de Nepalese gemeenschap met een wekelijks ochtendprogramma met yoga, meditatie en activiteiten in buurthuis De Driehoek.
Doel: In de nabije toekomst willen we onze bestaande activiteiten uitbreiden naar het ‘Nepal Huis’ dat wekelijks open is van 9:00-19:00u en waar iedereen zich welkom voelt. Een plek in buurthuis De Driehoek waar verbindende activiteiten vanuit de Nepalese traditie worden georganiseerd. We willen een brede groep betrekken, zodat ook niet-Nepalese Noorderlingen hierbij betrokken worden. Daarom is het voor mij een mooie kans om mee te doen aan het Lab voor verbinders.
Jasper
Omgeving: Heel Amsterdam Noord
Groot Noord Voetbalkampioenschap, voor de jeugd (10-16 jaar)
Het idee is om een voetbaltoernooi te organiseren, voor teams uit heel noord. Van Tuindorp Oostzaan tot Waterlandplein. Het liefst zie ik de finale in het Noorderpark gespeeld worden, zodat heel noord daar naar toe komt om te kijken naar het talent dat er in noord rondloopt! Ik hoop op een verbindend kampioenschap en zie voor me dat voorrondes door heel noord worden gespeeld, op diverse locaties.
Doel: Als verbinder in het Noorderpark lijkt het me leuk om via deze weg nieuwe (jonge) mensen te ontmoeten uit en door heel noord. Ik hoop dat deze eerste editie van het toernooi smaakt naar meer! Dat het een jaarlijks terugkerend toernooi wordt en dat de jeugd in noord op die manier een positief platform krijgt in het Noorderpark. Door de finale in het park te organiseren draagt die plek dan bij aan het verbinden van mensen.
Namiye
Omgeving: Molenwijk
Diereneiland: centrum voor ontmoetingen. Ik ben Namiye. Ik organiseer al geruime tijd diverse evenementen in Molenwijk, de buurt waar ik woon. De afgelopen 3 jaar maak ik als gezondheidsambassadeur gezonde snacks in speeltuinen, scholen en sportvelden in Noord en geef ik een boodschap mee aan kinderen en gezinnen. Vorig jaar hebben we met kinderen en hun gezinnen in onze buurt het project Moestuin uitgevoerd. Binnen een paar maanden oogstten we onze eerste salades en tomaten. Vervolgens heb ik Kook Atelier in Diereneiland opgericht. Wekelijks koken we daar met kinderen gezonde en leuke maaltijden. Ik hecht vooral veel waarde aan het organiseren van projecten gerelateerd aan gezond leven en gezonde voeding.
Doel: Mijn doel is om op dit vlak nieuwe plannen voor de toekomst te maken en meer focus aan te brengen in al mijn verbindende passies. Momenteel zit ik in het bestuur van de Molenwijk vereniging. Om de plek die we hebben te activeren, de buurttuin te vergroten en er een centrum voor alle leeftijdsgroepen van te maken waar ontmoetingen, kletsen en diverse activiteiten plaatsvinden.
Helen
Omgeving: Hamerkwartier
Helen’s Free Food Market: Tegen verspilling, voor verbinding. Iedere dinsdag gebeurt er iets moois bij De VerbroederIJ in Amsterdam Noord: Met een team van zo’n 20 vrijwilligers halen we overgebleven producten op bij bakkers, groenteboeren, supermarkten en groothandels. 100 huishoudens met een kleine portemonnee komen dit eten bij ons redden.
Doel: Helen’s Free Food Market heeft als ambitie om samen met haar klanten zoveel mogelijk eten te redden van verspilling. Gemiddeld redden we wel 800 kg eten per week! Zo brengen we voedseloverschotten en de mensen die dit goed kunnen gebruiken bij elkaar. Daarnaast worden varkens Barry en Rosita gevoerd met onze restanten die niet goed genoeg meer zijn voor menselijke consumptie. In het Lab wil Helen werken aan het verduurzamen en financieel steviger maken van haar initiatief.
Esther
Omgeving: Buiksloterham
Epiek, de gastvrijplaats en kleine verhalenmakerij: Mijn droom is om een gastvrijplaats en een kleine verhalenmakerij in de buurt Buiksloterham op te zetten. De gastvrijplaats is een vriendelijke, herkenbare en toegankelijke plek waar iedereen welkom is. De gastvrijplaats biedt verhaal en een maal en een plek voor buurtgenoten om hun eigen verhaal te laten zien. De gastvrijplaats heeft een eigen verhalenprogrammering en organiseert o.a. verhalenavonden over actuele thema’s die de buurt en buurtgemeenschap raken.
Doel: Epiek, de verhalenmakerij vangt kleine (buurt)verhalen om zo een groter buurt narratief en identiteit voor Buiksloterham te bouwen. Al die kleine verhalen vertaalt Epiek naar herkenbare (werk)vormen. Bijvoorbeeld in een buurtverhalenmuur, een verhaal en een maal, een Buurtsynthese of een narratief beeldverslag.
Ismay
Omgeving: Overhoeks
Rust, (gratis) workshops om rust of een creatieve uitlaatklep te vinden. Door bezig te zijn met je handen, ga je uit je hoofd. Iets heel simpels, niet nieuw. Alleen hoe kan iedereen hier toegang tot krijgen? Door per buurt te verzamelen wat er aan gratis en betaalde workshops te vinden is, maken we de drempel tot een zondagmiddag samen poëzie lezen of die ene toffe keramiek cursus lager. Want iedereen mag een beetje rust vinden in het leven. Of juist een creatieve uitlaatklep!
Doel: Een eigen workshop serie bij Overhoeks en/of een platform wat leuke creatieve evenementen en workshops toegankelijk maakt voor iedereen. In het Lab zoekt Ismay uit hoe ze al haar ideeën om kan zetten tot een initiatief, waar zij en haar omgeving energie én rust van krijgt.
Ontmoet het team in het Lab
Jeditah & Kai
Kai is mede-oprichter van Treehouse Tribe – een community voor creatieve en sociale ondernemers in Van der Pek/Overhoeks. Voor het Mama Louise Lab heeft hij de handen ineengeslagen met Jeditah, mede-oprichter van Mama Louise.
Jorik
Jorik is mede-oprichter van Treehouse Tribe en een ervaren vormgever en facilitator van learning experiences. Hij is de maker van Het empathie spel / The empathy game. Hij ontwikkelt samen met Kai, Namiye en de verbinders een programma op maat.
Julia-Beth
Project: Lab op wielen / PekLab
Meer info volgt.
Abier
Project: ZangLab & catering
Meer info volgt.
Daarnaast werken we in 2025 onder andere samen in het Lab met:
- Branko en Nadja en hun Buurthuis op wielen. Project: Lab op wielen.
- Céline: Met het opstarten van het Troostkoor, in samenwerking met het ZangLab. Project: ZangLab
- Danny: Initiatiefnemer van Danny's Culture Club en Inclusiefestival. Project: ZangLab
- Jan: Als ervaren trainer in design thinker gaat hij co-creatiesessies in het Lab faciliteren. Project: Lab op wielen / PekLab.
- Julia: In het team om mee te ontwikkelen vanuit het ZangLab
- Marlies: In het team om mee te ontwikkelen vanuit het ZangLab.
Alle foto’s en portretten door Ard van der Veldt, Veldtwerk Films
Doe mee met het lab
Het Lab draait op mensen die verbinders ondersteunen met hun expertise en ervaring. Wij en onze verbinders uit het Lab doen hier oproepen als er iets is waar hulp of bepaalde expertise voor nodig is.
Het Lab voor buurtverbinders is onderdeel van het landelijke tweejarige kennisprogramma ‘Sterke Buurtverbinders’ van het Oranje Fonds. Een onderdeel hiervan is onderzoek en uitwisseling van kennis en ervaring met de andere 17 landelijke initiatieven die buurtverbinders ondersteunen.
Mama Louise nieuws ontvangen? Meld je aan.
1x per maand een mooie update over nieuwe verbindingen in Amsterdam Noord.
Wij nemen jouw privacy zeer serieus. Wij zullen je mail adres nooit aan derden delen en slaan geen persoonlijke data van je op.
Mamalouise 2023 | Copyright
Foto’s Ard van der Veldt, Rachel Hine, Hans Aarsman (foto vd Pek), Waarmakers, Harry Brieffies. Logo Brian Kersbergen. Portret Louise Went en illustraties Habiba Doorenbos
Website ontwikkeling | Nomad Cartel