Het Lab

Wat is het Lab voor buurtverbinders?

Het Lab is een fysieke experimenteerplek én community om sterke buurtverbinders uit Noord te ondersteunen bij het volgen van hun dromen en verbindende initiatieven voor hun buurt. Vanuit het idee dat je als hechte community veel sterker staat, op de lange termijn meer positieve impact maakt en dat dit bovendien een stuk leuker is.

Een community van zes buurtverbinders met een duidelijke ontwikkelvraag worden via trainingen en maatwerk een jaar lang ondersteund door sociaal ondernemers en ervaren verbinders, vanuit Treehouse Tribe.

De aanmelding voor de nieuwe ronde is nu geopend tot 9 september 2024.

De basis voor grensverleggende initiatieven

In december 2023 openden we het Mama Louise Lab in Treehouse Tribe. Hierin leggen we de basis voor grensverleggende initiatieven, samenwerkingen van onderaf en ambitieuze dromen die de buurt verbonden en krachtig maken.

Steun voor verbinders

We ondersteunen verbinders bij het realiseren van hun plannen, of dat nu gaat om langlopende projecten die een boost nodig hebben of om een uitgewerkt idee voor een vliegende start. Onze focus ligt op een diverse groep ondernemende buurtverbinders en communities.

Het jaarprogramma bestaat uit maandelijkse trainingen, samenwerksessies en een werkplek bij Treehouse Tribe.

Maatwerk

Voor ieder bieden we daarnaast maatwerk: van zichtbaarheid en netwerk tot financiële zelfstandigheid en verduurzaming. We benaderen dit project als een pilot, een kans om rustig te verkennen wat effectief is en wat niet. Het Lab kan vervolgens uitgroeien tot een maakplaats voor verbindende en vooruitstrevende ideeën, die we realiseren door samenwerking.

Aanmelden kan tot 9 september 2024

De gesprekken vinden plaats na de zomervakantie

Het Lab gaat van start op 27 oktober 2024

We zijn van start! Kickstart van het Lab

Op 7 december 2023 hebben we het Lab feestelijk geopend. We kijken terug op een zeer geslaagde en verbindende dag. Met een klankschaalmeditatie in de ballenbak van verbinder Sabu, heerlijk eten en soep van Namiye en Noha, het empathie spel van Jorik wat direct tot  persoonlijke gesprekken leidde, DJ Twan die tot 23:00u mensen aan het dansen kreeg en de zeven verbinders die met energie en inspiratie de start inluidden.

Jaarprogramma

Het komende jaar gaan de verbinders aan de slag. Lees meer over hun initiatieven hieronder en op Instagram. Foto’s door: Ard van der Veldt.

Ontmoet de buurtverbinders in het Lab

Emma

Emma

Omgeving: Bloemenbuurt

De Groei Same Buurtmoestuin: Ik droom van een plek in de Bloemenbuurt in Amsterdam-Noord waar buren ‘from all walks of life’ een gemeenschap vormen en zich met elkaar en met deze specifieke plek op aarde verbinden door middel van het verbouwen van groentes. Een plek waar gegeten, geleerd, gerepareerd, gekweekt, gezorgd en gevierd kan worden. 

Doel: Momenteel wonen er veel verschillende mensen in de Bloemenbuurt, maar er is weinig samenhang en vertrouwen. In de buurt bestaan al verschillende maatschappelijke initiatieven. Groei Same wordt een plek waar deze initiatieven elkaar kunnen versterken. Waar we voedsel produceren en over voedsel leren. Ik geloof in de kracht van het kweken en eten van voedsel voor gemeenschapsvorming. We moeten allemaal eten en zijn uiteindelijk allemaal afhankelijk van planten voor onze voeding. Dit samen kweken en eten toont onze verbondenheid met dit stukje van de aarde waarop we naast elkaar leven.

Sabu

Sabu

Omgeving: Tuindorp Buiksloot

Nepal Huis: Ik ben voorzitter van de Nepal Music Foundation NL. Wij zetten muziek en cultuur als middel in om verbinding tussen Noorderlingen te versterken. Mijn grote passie is het geven van klankschalensessies. Dat combineer ik vaak met yoga in Klankschalenyoga. Ik wil van mijn hobby graag een professie maken, zodat meer mensen in aanraking komen met de rustgevende werking van klankschalen. Op dit moment bereik ik samen met Shashi Paudyal, de oprichter van Nepal Music Foundation, met name de Nepalese gemeenschap met een wekelijks ochtendprogramma met yoga, meditatie en activiteiten in buurthuis De Driehoek.

Doel: In de nabije toekomst willen we onze bestaande activiteiten uitbreiden naar het ‘Nepal Huis’ dat wekelijks open is van 9:00-19:00u en waar iedereen zich welkom voelt. Een plek in buurthuis De Driehoek waar verbindende activiteiten vanuit de Nepalese traditie worden georganiseerd. We willen een brede groep betrekken, zodat ook niet-Nepalese Noorderlingen hierbij betrokken worden. Daarom is het voor mij een mooie kans om mee te doen aan het Lab voor verbinders.

Jasper

Jasper

Omgeving: Heel Amsterdam Noord

Groot Noord Voetbalkampioenschap, voor de jeugd (10-16 jaar)

Het idee is om een voetbaltoernooi te organiseren, voor teams uit heel noord. Van Tuindorp Oostzaan tot Waterlandplein. Het liefst zie ik de finale in het Noorderpark gespeeld worden, zodat heel noord daar naar toe komt om te kijken naar het talent dat er in noord rondloopt! Ik hoop op een verbindend kampioenschap en zie voor me dat voorrondes door heel noord worden gespeeld, op diverse locaties.

Doel: Als verbinder in het Noorderpark lijkt het me leuk om via deze weg nieuwe (jonge) mensen te ontmoeten uit en door heel noord. Ik hoop dat deze eerste editie van het toernooi smaakt naar meer! Dat het een jaarlijks terugkerend toernooi wordt en dat de jeugd in noord op die manier een positief platform krijgt in het Noorderpark. Door de finale in het park te organiseren draagt die plek dan bij aan het verbinden van mensen.

Namiye

Namiye

Omgeving: Molenwijk

Diereneiland: centrum voor ontmoetingen. Ik ben Namiye. Ik organiseer al geruime tijd diverse evenementen in Molenwijk, de buurt waar ik woon. De afgelopen 3 jaar maak ik als gezondheidsambassadeur gezonde snacks in speeltuinen, scholen en sportvelden in Noord en geef ik een boodschap mee aan kinderen en gezinnen. Vorig jaar hebben we met kinderen en hun gezinnen in onze buurt het project Moestuin uitgevoerd. Binnen een paar maanden oogstten we onze eerste salades en tomaten. Vervolgens heb ik Kook Atelier in Diereneiland opgericht. Wekelijks koken we daar met kinderen gezonde en leuke maaltijden. Ik hecht vooral veel waarde aan het organiseren van projecten gerelateerd aan gezond leven en gezonde voeding.

Doel: Mijn doel is om op dit vlak nieuwe plannen voor de toekomst te maken en meer focus aan te brengen in al mijn verbindende passies. Momenteel zit ik in het bestuur van de Molenwijk vereniging. Om de plek die we hebben te activeren, de buurttuin te vergroten en er een centrum voor alle leeftijdsgroepen van te maken waar ontmoetingen, kletsen en diverse activiteiten plaatsvinden.

Helen

Helen

Omgeving: Hamerkwartier

Helen’s Free Food Market: Tegen verspilling, voor verbinding. Iedere dinsdag gebeurt er iets moois bij De VerbroederIJ in Amsterdam Noord: Met een team van zo’n 20 vrijwilligers halen we overgebleven producten op bij bakkers, groenteboeren, supermarkten en groothandels. 100 huishoudens met een kleine portemonnee komen dit eten bij ons redden.

Doel: Helen’s Free Food Market heeft als ambitie om samen met haar klanten zoveel mogelijk eten te redden van verspilling. Gemiddeld redden we wel 800 kg eten per week! Zo brengen we voedseloverschotten en de mensen die dit goed kunnen gebruiken bij elkaar. Daarnaast worden varkens Barry en Rosita gevoerd met onze restanten die niet goed genoeg meer zijn voor menselijke consumptie. In het Lab wil Helen werken aan het verduurzamen en financieel steviger maken van haar initiatief.

Ismay

Ismay

Omgeving: Overhoeks

Rust, (gratis) workshops om rust of een creatieve uitlaatklep te vinden. Door bezig te zijn met je handen, ga je uit je hoofd. Iets heel simpels, niet nieuw. Alleen hoe kan iedereen hier toegang tot krijgen? Door per buurt te verzamelen wat er aan gratis en betaalde workshops te vinden is, maken we de drempel tot een zondagmiddag samen poëzie lezen of die ene toffe keramiek cursus lager. Want iedereen mag een beetje rust vinden in het leven. Of juist een creatieve uitlaatklep!

Doel: Een eigen workshop serie bij Overhoeks en/of een platform wat leuke creatieve evenementen en workshops toegankelijk maakt voor iedereen. In het Lab zoekt Ismay uit hoe ze al haar ideeën om kan zetten tot een initiatief, waar zij en haar omgeving energie én rust van krijgt.

 

Esther

Esther

Omgeving: Buiksloterham

Epiek, de gastvrijplaats en kleine verhalenmakerij: Mijn droom is om een gastvrijplaats en een kleine verhalenmakerij in de buurt Buiksloterham op te zetten. De gastvrijplaats is een vriendelijke, herkenbare en toegankelijke plek waar iedereen welkom is. De gastvrijplaats biedt verhaal en een maal en een plek voor buurtgenoten om hun eigen verhaal te laten zien. De gastvrijplaats heeft een eigen verhalenprogrammering en organiseert o.a. verhalenavonden over actuele thema’s die de buurt en buurtgemeenschap raken.

Doel: Epiek, de verhalenmakerij vangt kleine (buurt)verhalen om zo een groter buurt narratief en identiteit voor Buiksloterham te bouwen. Al die kleine verhalen vertaalt Epiek naar herkenbare (werk)vormen. Bijvoorbeeld in een buurtverhalenmuur, een verhaal en een maal, een Buurtsynthese of een narratief beeldverslag.

Ontmoet het team in het Lab

Jeditah en Kai

Jeditah & Kai

Kai is mede-oprichter van Treehouse Tribe – een community voor creatieve en sociale ondernemers in Van der Pek/Overhoeks. Voor het Mama Louise Lab heeft hij de handen ineengeslagen met Jeditah, mede-oprichter van Mama Louise.

Jorik

Jorik

Jorik is mede-oprichter van Treehouse Tribe en een ervaren vormgever en facilitator van learning experiences. Hij is de maker van Het empathie spel / The empathy game. Hij ontwikkelt samen met Kai, Namiye en de verbinders een programma op maat.

Toko_Namiye

Namiye

Namiye is een betrokken bewoner en onderneemster uit Molenwijk. Ze is een verbinder in hart en nieren en cateraar (goede combi!). In het Lab ontwikkelt en host Namiye de trainingen met Kai en Jorik – daarnaast is zij één van de verbinders en volgen we haar ontwikkelingen.

Noha

Informatie en foto volgt!

Doe mee met het lab

Het Lab draait op mensen die verbinders ondersteunen met hun expertise en ervaring. Wij en onze verbinders uit het Lab doen hier oproepen als er iets is waar hulp of bepaalde expertise voor nodig is.

Het Lab voor buurtverbinders is onderdeel van het landelijke tweejarige kennisprogramma ‘Sterke Buurtverbinders’ van het Oranje Fonds. Een onderdeel hiervan is onderzoek en uitwisseling van kennis en ervaring met de andere 17 landelijke initiatieven die buurtverbinders ondersteunen.